JSME GARANTEM PRŮVODCE NATIONAL GEOGRAPHIC

JSME LICENCOVANÍ SPECIALISTÉ NA AUSTRÁLII

mapa austrálie

Austrálie

Tasmánsky čert

Tasmánsky čert

Ďábel medvědovitý (Sarcophilus harrisii), je největší žijící dravý vačnatec.

Vzhledem připomíná malého, ale nadměrně svalnatého a zavalitého medveďa. V současnosti již žije pouze v Tasmánii, jeho kosterní pozůstatky však lze nalézt prakticky po celé Austrálii. Ďábel medvědovitý se nachází především při pobřeží, obývá lesy mírného pásma a deštné lesy. Ďábel má pověst zákeřného a extrémně zuřivého zvířete.

Jeho hlavní potravinou jsou mršiny. Potravu si shání v noci, nemotorně se pohybujíc po lese. Den tráví v hnízdech v doupatech, které si budují i samice, i samci.

Již od 40. let minulého století je tento živočišný druh pod přísnou ochranou. Stejně mu ale hrozí během několika desítek let vyhynutí. 


TASMÁNSKÝ ČERT - ZAJÍMAVOSTI

  • Latinské jméno v doslovném překladu znamená Harrisův milovník masa.
  • Poprvé ho popsal britský úředník GPR Harris - napsal, že je to divoké a krvelačné zvíře, "samec i samice, které jsem choval několik měsíců svázané těžkou řetězem v sudu, spolu neustále bojovali".
  • Zvířata, která byla týraná, držena na malém prostoru a pravděpodobně je i nedostatečně krmili, si svým chováním "vysloužila" nelichotivé jméno, pod kterým je dnes známe.