Ptakopysk podivný

Ptakopysk podivný

Ptakopysk podivný (Ornithorhynchus anatinus) je malý savec endemický pro východní část Austrálie a Novou Guineu, jeden z pěti žijících ptakořitných, jediných savců, kteří kladou vejce, místo aby rodili živá mláďata.

  • Název Ptakopysk vychází z zploštělého kachního zobáku.
Ptakopysk podivný
Petr Musílek
Garant destinace Austrálie

"Austrálie mě dostala svou energií, pestrostí a pohodovým přístupem místních."

neváhejte se na nás obrátit
+420 211 222 697, +420 731 184 762

Ptakopysk podivný

Ptakopysk podivný (Ornithorhynchus anatinus).
Vědecké jméno Ornithorhynchus v řečtině doslova znamená 'ptačí nos' a anatinus je výraz pro 'kachnu'.

  • Ptakopysk se ve volné přírodě dožívá věku 16 let, nejstarší pozorovaný jedinec přežil o rok déle.
  • V zajetí se však nepodařilo chovat ptakopyska déle než 6 let, obvykle hyne mnohem dříve.

Ptakopysk podivný

Ptakopysk je noční a obojživelný živočich, obývá malé vodní toky a řeky od chladných tasmánských vysočin a Australských Alp až po tropické deštné pralesy pobřežního Queenslandu. Ve vnitrozemí není jejich rozmístění příliš dobře známo. Ptakopysk je výtečný plavec a většinu času tráví ve vodě.

  • Je masožravec.
  • Krmí se převážně červy a larvami hmyzu, blešivcem a sladkovodními raky, které vydoluje z říčního dna zobákem, nebo je chytne při plavání.

Ptakopysk podivný - zajímavosti

  • Počátek jeho vývoje začal cca před 110 milióny lety
  • V roce 1797 byl v řece u Sydney chycen první exemplář
  • V Austrálii je daleko ohroženějším zvířetem než koala