Austrálie - zvířata

Austrálie - zvířata

Unikátní fauna Austrálie je jedním z hlavních důvodů, proč nejmenší světový kontinent navštíví ročně tisíce cestovatelů.

  • Setkejte se s jedinečnými živočichy, kteří se nevyskytují nikde jinde na světě.
Austrálie - zvířata
Petr Musílek
Garant destinace Austrálie

"Austrálie mě dostala svou energií, pestrostí a pohodovým přístupem místních."

neváhejte se na nás obrátit
+420 211 222 697, +420 731 184 762

Žralok bílý

Žralok bílý je nejobávanější australský zabiják, který dorůstá délky až 6 metrů a může vážit i 3 tuny. Útočí rychle a bez varování.
Žralok bílý je také tvorem, který je dokonale vybaven na život v moři a který je, bohužel, ohrožen vyhubením.

NÁŠ TIP

Užijte si svou dovolenou v Austrálii ve vlastním tempu! Ti, kteří chtějí být v rámci své dovolené nezávislí a flexibilní, si mohou vybrat ze široké nabídky pronájmu aut a karavanů .

Čtyřhranka smrtelná

Čtyřhranka smrtelná (chironex fleckeri) je nejnebezpečnější australský živočich žijící v tropických australských vodách (mj. i v oblasti Velkého bariérového útesu). Je unikátním výtvorem přírody. Má šest očí, které vidí do všech směrů, její hlava má průměr 25 centimetrů a ramena dosahují délky až 3 metrů.

  • Dokáže plavat stejnou rychlostí jako člověk. Její žahavé buňky jsou velice reaktivní, smrt dokážou přivodit do dvou minut a způsobují prudkou bolest.
  • Často způsobují i otoky a šok, následkem kterého může člověk utonout.

Klokan

Klokani jsou druhá největší čeleď vačnatců. Klokani pocházejí z Austrálie a Nové Guineje. Mají silné zadní končetiny, které jsou mnohem vyvinutější a silnější než přední.

  • Přední končetiny mají 5 prstů a používají je na příjem potravy, zatímco zadní nohy slouží na pohyb.
  • Mají také dlouhý svalnatý ocas, který používají jako podpěru a na rovnováhu.
  • Oproti tělu mají klokani relativně malou hlavu a velké uši.

Tasmánsky čert

Ďábel medvědovitý (Sarcophilus harrisii), je největší žijící dravý vačnatec.
Vzhledem připomíná malého, ale nadměrně svalnatého a zavalitého medveďa.

  • V současnosti již žije pouze v Tasmánii , jeho kosterní pozůstatky však lze nalézt prakticky po celé Austrálii.
  • Tasmánský čert se nachází především při pobřeží, obývá lesy mírného pásma a deštné lesy. Ďábel má pověst zákeřného a extrémně zuřivého zvířete.

Nejjedovatější hadi na světě

Na suchých místech ve vnitrozemí Austrálie žijí ty nejjedovatější hadi celé planety.
Z 25 nejjedovatějších hadů na světě jich žije 21 právě v Austrálii. Aby dokázali přežít v extrémních pouštních podmínkách, musí umět šetřit energií, a tak za sebe nechávají pracovat svůj jed.

Ptakopysk podivný

Ptakopysk podivný (Ornithorhynchus anatinus)
je malý savec endemický pro východní část Austrálie a Novou Guineu, jeden z pěti žijících ptakořitných, jediných savců, kteří kladou vejce, místo aby rodili živá mláďata. Vědecké jméno Ornithorhynchus v řečtině doslova znamená 'ptačí nos' a anatinus je výraz pro 'kachnu'.

  • Ptakopysk se ve volné přírodě dožívá věku 16 let, nejstarší pozorovaný jedinec přežil o rok déle.
  • V zajetí se však nepodařilo chovat ptakopyska déle než 6 let, obvykle hyne mnohem dříve.

Krokodýl mořský

Krokodýl mořský (crocodylus porosus) žije na severním pobřeží Austrálie. Je to největší a nejmohutnější plaz na světě.
Dorůstá délky až 9 metrů a váhy 1 tuny a dokáže ulovit zvíře velikosti buvola.