Tasmánský čert

Ďábel medvědovitý

Ďábel medvědovitý (Sarcophilus harrisii), je největší žijící dravý vačnatec. Vzhledem připomíná malého, ale nadměrně svalnatého a zavalitého medveďa.

  • Tasmánského čerta můžete zahlédnou pouze na jednom místě, a to na ostrově Tasmánie.
Tasmánský čert
Petr Musílek
Garant destinace Austrálie

"Austrálie mě dostala svou energií, pestrostí a pohodovým přístupem místních."

neváhejte se na nás obrátit
+420 211 222 697, +420 731 184 762
Tasmánský čert

Tasmánský čert

V současnosti již žije pouze v Tasmánii, jeho kosterní pozůstatky však lze nalézt prakticky po celé Austrálii. Ďábel medvědovitý se nachází především při pobřeží, obývá lesy mírného pásma a deštné lesy.

  • Ďábel má pověst zákeřného a extrémně zuřivého zvířete.
  • Potravu si shání v noci, nemotorně se pohybujíc po lese.
  • Den tráví v hnízdech v doupatech, které si budují i samice, i samci.
Tasmánský čert

Tasmánský čert - zajímavosti

  • Latinské jméno v doslovném překladu znamená Harrisův milovník masa.
  • Poprvé ho popsal britský úředník GPR Harris - napsal, že je to divoké a krvelačné zvíře, "samec i samice, které jsem choval několik měsíců svázané těžkou řetězem v sudu, spolu neustále bojovali".
  • Zvířata, která byla týraná, držena na malém prostoru a pravděpodobně je i nedostatečně krmili, si svým chováním "vysloužila" nelichotivé jméno, pod kterým je dnes známe.
Tasmánský čert

Víte, že..

Již od 40. let minulého století je tento živočišný druh pod přísnou ochranou. Stejně mu ale hrozí během několika desítek let vyhynutí.