Požáry v Austrálii - vyjádření CK GO2 (akt. 14.1.2020)

Vážení klienti,

s ohledem na situaci s požáry v Austrálii vám tímto zasíláme aktuální stanovisko naší CK.

Situaci v Austrálii i nadále pečlivě monitorujeme a jsme v každodenním spojení nejen s našimi průvodci, kteří v zemi celoročně žijí, ale také s místními dodavateli a autoritami.

S plným vědomím odpovědnosti nicméně potvrzujeme, že aktuální vývoj v Austrálii nemá žádný vliv na bezpečný a plnohodnotný průběh vašeho zájezdu. Toto sdělení se týká také / především klientů, kteří do Austrálie mají cestovat v průběhu příštích 2-3 týdnů. Klienty s ještě pozdějším odletem prosíme, aby informace pouze vzali na vědomí, o situaci v Austrálii vás budeme i nadále informovat.

Pro vaši informaci, aktuálně máme v Austrálii zájezd cca 20 osob, kteří v datech 9.1. - 12.1.2020 cestovali klasickým okruhem státu Victoria (Velká oceánská cesta - NP Grampians - Melbourne), vše bez jediného omezení, či úpravy programu na místě.

Klienti, kteří mají u naší CK zakoupený zájezd, nás mohou také kdykoli kontaktovat na telefonu +420 731 184 762.

--------------------------------------------------

Přelom roku měl pro spoustu obyvatel venkovských lokalit jihovýchodní Austrálie tragický začátek, a to včetně nemalého dopadu na místní faunu a floru. Situace je pro místní obyvatele složitá a situaci nechceme podceňovat, nicméně je potřeba oddělit fakta od senzačních sdělení, která kolují v mediálním prostoru.

K faktům:

  • rozloha Austrálie je zhruba podobná rozloze Evropy
  • celá Austrálie NENÍ v plamenech
  • věhlasné turistické destinace nebyly požáry zasaženy, vyjma menší části ostrova Kangaroo Island (pouze části ostrova!). Turistické oblasti jako Rudý střed, Uluru, tropický sever, Velký bariérový útes, soustroví Whitsundays, pláže na Gold Coast, metropole Sydney a Melbourne, Adelaide, Hobart a Perth jsou ZCELA bez újmy.
  •  oblasti / regiony zasažené požáry jsou místy, kde tráví Australani svoji letní dovolenou a svátky, takže vliv to mělo / má především na místní Australany, nicméně mezinárodních návštěvníků se situace dotkla pouze okrajově, a to při takových programech, které zahrnují pozemní přesun mezi Melbourne a Sydney skrze pobřežní oblasti státu NSW a VIC (např. pronájmy obytných vozů aj.). Naopak, drtivá většina programů pro naše klienty je tvořena tak, že se mezi jednotlivými oblastmi Austrálie přelétá (tisíce kilometrů) a pohyb v navštívených oblastech není nijak dotčen.

 

Znovu opakujeme, nechceme situaci nijak zlehčovat ani nepodceňujeme enormní úsilí, které místní autority vynakládají na zvládnutí složité situace, nehledě na obří náklady spojené s rekonstrukcí zničené infrastruktury, ale právě z těchto důvodů se budeme snažit do Austrálie i nadále vycestovat co nejvíce turistů tak, abychom maximálně podpořili místní ekonomiku. Při realizaci našich zájezdů se snažíme využívat místní rodinné komunity a menší dodavatele, a rádi bychom pomohli zamezit tomu, aby média a senzační "zaručené" zprávy jakkoli poškodily příjmy těchto komunit, které nejsou fyzicky požáry nijak zasaženy a nijak se jich to netýká.

 ----------------------------------------------

Na odkazech níže najdete aktuální a jedinou pravdivou verzi ohledně rozsahu požárů v Austrálii v rámci kontinentu:

 

Pro jakékoli další dotazy nás neváhejte kontaktovat

Děkuji za pozornost,

Petr Musílek

Garant destinace Austrálie

AKTUÁLNĚ